Використання ІКТ на уроках як засіб підвищення якості навчальних досягнень учнів

Система освіти, відповідно до вимог сучасності, потребує докорінного переосмислення, практичної реалізації- навчитися пізнавати, навчитися працювати, навчитися жити разом, навчитися жити.

XXI століття — час переходу до високотехнологічного інформаційного суспільства  в якому якість людського потенціалу, рівень освіченості й культури всього населення набувають вирішального значення.
Комп’ютери стрімко увійшли в різноманітні сфери нашої повсякденної діяльності, тому важливим завданням є широке запровадження комп’ютерної техніки в процесі навчання .

Інформаційно-комунікаційні технології навчання (ІКТ) – це сукупність методів і технічних засобів реалізації інформаційних технологій на основі комп’ютерних мереж і засобів забезпечення ефективного процесу навчання.

Інформаційні технології – це сукупність інформаційних процесів з використання засобів обчислювальної техніки, що забезпечують швидкий пошук інформації, доступ до джерел інформації.
Комунікаційні – підвищення ролі комп’ютерних мереж у забезпеченні реалізації інформаційних процесів.

Об’єктом методики використання ІКТ у навчальному процесі школи є процес навчання школярів в умовах сучасних загальноосвітніх навчальних закладів.
Предметом методики використання ІКТ є педагогічні, санітарно-гігієнічні та технічні умови, за яких застосування ІКТ підвищує ефективність навчання

Сьогодні, з огляду на сучасні реалії, вчитель повинен вносити в навчальний процес нові методи подачі інформації. Виникає питання, навіщо це потрібно?

Це потрібно для того щоб з використанням комп’ютерних мереж і онлайнових засобів, школи отримали можливість подавати нову інформацію таким чином, щоб задовольнити індивідуальні запити кожного учня.

Необхідно:

– навчити кожну дитину за короткий проміжок часу освоювати,

-перетворювати і використовувати в практичній діяльності величезні масиви інформації.

– організувати процес навчання так, щоб дитина активно, з цікавістю і захопленням працювала на уроці, бачила плоди своєї праці і могла їх оцінити.

Допомогти вчителю у вирішенні цього непростого завдання може поєднання традиційних методів навчання та сучасних інформаційних технологій, у тому числі і комп’ютерних.

Адже використання комп’ютера на уроці дозволяє зробити процес навчання мобільним, строго диференційованим та індивідуальним.    Поєднуючи в собі можливості телевізора, відеомагнітофона, книги, калькулятора, будучи універсальною іграшкою, здатною імітувати інші іграшки і самі різні ігри, сучасний комп’ютер, разом з тим, є для дитини рівноправним партнером, здатним дуже тонко реагувати на його дії і запити, Такого партнера  їй  часом не вистачає. З іншого боку, цей метод навчання є досить привабливим і для вчителів: допомагає їм краще оцінити здібності і знання дитини, зрозуміти її, спонукає шукати нові, нетрадиційні форми і методи навчання.

Мета і завдання ІКТ :

1.Формувати  навички  роботи  з комп’ ютером.

2.Розширяти кругозору, усунення психологічного  бар’єру   “Дитина та комп’ютер”

3. Розвиток пам’ яті  уваги, творчих  здібностей

4. Розвиток інтелектуальної  активності дитини,пошук рішень проблемних  ситуацій

5. Розвиток особистості,адаптованість до комп’ ютерної  діяльності

  ІКТ слід використовувати для того щоб:

-забезпечити легкість сприймання інформації;

-знайти індивідуальний підхід;

-навчити освоювати, перетворювати і використовувати великі масиви    інформації;

-зробити навчання мобільним, диференційованим та індивідуальним;

-сприяє кращому оцінюванню знань.

Таким чином, з точки зору дидактики ІКТ дозволяють:

Сприяє розвитку самостійності і творчих здібностей учнів.

Забезпечити зворотній зв’язок в процесі навчання.

Зробити навчання більш інтенсивним, головне, ефекттивним.

Забезпечити пошук інформації із різноманітних джерел.

Ііндивідуалізувати навчання для максимальної кількості дітей з різними стилями навчання і різними можливистями сприйняття.

Моделювати досліджувані процеси або явища.

Організувати  колективну й групову роботи.

Здійснювати контроль навчальних досягнень.

Створювати сприятливу атмосферу для спілкування.

Посилює міжпредметні зв’язки.

Зробити урок більш наочним і цікавим.

 Основні гігієнічні принципи безпечного для здоров’я застосування комп’ютерної техніки під час навчання школярів:

-гігієнічна доцільність розміщення та створення відповідних оптимальних умов у приміщеннях кабінетів комп’ютерної техніки;

-обладнання кабінету спеціальними меблями, призначеними для комп’ютерної техніки відповідно вікових особливостей користувачів;

-гігієнічне нормування всіх чинників, що виникають при роботі комп’ютерної техніки і можуть змінювати внутрішнє навчальне середовище;

-нормування тривалості безперервної роботи учнів на персональних комп’ютерах залежно від віку і вихідного стану здоров’я дітей;

-психо-гігієнічна експертиза навчальних комп’ютерних програм;

Але ж  один кабінет інформатики у школі не дозволяє всім учителям у повній мірі використовувати в процесі навчання інформаційно –  комунікаційні     технології.     Тому у кабінетах школи теж повинні бути комп’ютери, телевізор з відеомагнітофоном та слайдпроектор з набороми слайдів.

Ці засоби навчання дають змогу створити нове навчальне середовище, яке здатне підвищити якість географічної освіти, залучитися до світового інформаційного простору.

При використанні комп’ютерної техніки на уроках слід враховувати якість навчальних комп’ютерних програм. Вони повинні відповідати таким вимогам:

  • бути цікавими і доступними для дітей, викликати у них позитивні емоції;
  • будити їх уяву та фантазію;
  • формувати алгоритмічне, логічне мислення;
  • розвивати творчі здібності;
  • вчити працювати з комп’ютером (клавіатурою, мишею);
  • відповідати віковим особливостям дітей;
  • дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог.

Види програм

  • Навчально-інформуючі;
  • контролюючо-тестові;
  • графічний редактор Paint;
  • програма презентацій Power Point;
  • навчально-ігрові;
  • Електронні підручники
  • Енциклопедії.

(Робота з графічним редактором Paint сприяє розвитку просторової уяви дітей, моторику, координацію рухів, увагу.
Крім того, забезпечуються міжпредметні зв’язки з математикою, природознавством, образотворчим мистецтвом. )

Презентація – це набір послідовно змінюючих одна одну сторінок – слайдів, на кожній з яких можна розмістити будь – який текст, малюнки, схеми, відео – аудіо фрагменти, анімацію,  використовуючи при цьому  різні елементи оформлення.

Під час роботи на комп’ютері:

  • Здійснюється індивідуальний підхід до кожного учня;
  • Знімається питання про суб’єктивну оцінку знань;
  • Відбувається аналіз відповіді, що дає можливість учневі впевнитися у своїх знаннях, або скоригувати неправильно виведену відповідь, або звернутися за допомогою до вчителя чи програми.
  • підвищення якісного рівня використання наочності на уроці;
  • підвищення продуктивності уроку;
  • установлення між предметних зв’язків;
  • появи можливості організації проектної діяльності учнів зі створення навчальних програм під керівництвом викладачів біології та інформатики;
  • учитель, що створює презентацію, змушений звертати величезну увагу на логіку подання навчального матеріалу, що позитивно позначаються на рівні знань учнів;
  • змінюється на краще взаємини з учнями, «далекими» від біології, особливо тих, хто захоплюється інформатикою;
  • в учнів змінюється ставлення до комп’ютера. Діти починають сприймати його як універсальний інструмент для роботи в будь-якій галузі людської діяльності.

·         Таким чином, комп’ютер дає змогу якісно здійснити контроль за діяльністю учнів, забезпечуючи при цьому гнучкість управління навчальним процесом.

Leave a comment

Please log in to leave a comment